Onderzoek: Elektrische auto gaat langer mee dan gedacht

onderzoekElektrische auto,
Beeld: Pixabay

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Duitse politieke partij De Groenen.

Een elektrische auto heeft een veel langere levensduur dan in eerste instantie werd aangenomen. Niet na 150 duizend, maar na 250 duizend kilometer is een elektrische auto afgeschreven. Ook de levensduur van accu’s is langer dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek door de Technische Universiteit Eindhoven, gedaan in opdracht van de Duitse politieke partij De Groenen. Het onderzoek werd uitgevoerd door TU/e-onderzoekers Maarten Steinbuch en Auke Hoekstra.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de productie van de batterij tot minder CO2-uitstoot leidt dan tot nu toe werd aangenomen. Zelfs al zou voor de productie van de batterijen en de elektriciteit gebruik worden gemaakt van fossiele energie, dan nog zijn elektrische auto’s minder milieubelastend, aldus de onderzoekers. De CO2-uitstoot van EV’s is op dit moment 50 procent minder dan van auto’s op fossiele brandstoffen. Onderzoeksbureau CE Delft kwam eerder dit jaar al tot vergelijkbare conclusies, evenals Transport&Environment. CE Delft deed het onderzoek in opdracht van de laadinfra-dochter van Exenis.

500 duizend

Ook blijkt de levensduur van accu’s langer is dan in eerste instantie werd aangenomen. Veel moderne batterijen verliezen waarschijnlijk minder dan twintig procent van hun capaciteit in de eerste 500 duizend kilometer.

In het rapport wordt een elektrische Golf vergeleken met een Toyota Prius. De Golf stoot 78 gram CO2 uit per kilometer; dat is 54 procent minder dan de Prius (168 gram).

Het onderzoek werd verricht in opdracht van de Groenen in Duitsland, waar op dit moment een discussie woedt over EV’s en de CO2-uitstoot. 

Het marktaandeel van elektrische auto’s in de de Europese autoverkoop neemt gestaag toe en steeg in juli tot 18 procent.

Bron: Automotive management, Ivonne Vermeulen